piątek, 4 marca 2016

"Smakując Grecję"


CHRISTOPHER BAKKEN, „SMAKUJĄC GRECJĘ. WYPRAWY PO GRECKIM STOLE”, TŁUMACZENIE ALKA KONIECZNA, BIELSKO – BIAŁA 2015,

Ta książka ma niesamowitą okładkę – do jej kupienia skusiła mnie właśnie obietnica kulinarnej podróży. Po pobycie w Grecji mam ochotę jeszcze tam kiedyś wrócić i nie ukrywam, że takie wydania podtrzymują to marzenie. Jednocześnie powodują, że przypominam sobie wszystkie wspaniałe chwile, które przeżyłam na Korfu. Jeśli jesteście ciekawi mojej relacji – zapraszam przejrzenia wpisów:


Kim jest Autor?

Christopher Bakken to amerykański wykładowca, miłośnik literatury i prawdziwy smakosz. Przemierza Grecję w poszukiwaniu niezwykłych smaków i nietypowych potraw.

O czym jest ta książka?

To wynik spędzenia w Grecji niemal dwóch lat. Po jednorazowym pobycie oczywiście też można spisać swoje wrażenia, ale mieszkanie gdzieś przez dłuższy okres pozwala przyjrzeć się bliżej mentalności mieszkańców. Sprzyja to też integracji z miejscowymi. Co z kolei doprowadza do poznania najlepszych miejsc i przysmaków :D.

Autor poluje na ośmiornice, zrywa oliwki, piecze chleb i robi mnóstwo innych rzeczy, charakterystycznych dla mieszkańców danego miejsca. Zawiązuje przyjaźnie i zbiera nowe doświadczenia. I właśnie tym się dzieli w swojej książce.

Wszystko przeplata przepisami kulinarnymi – niestety jak na mnie są na ten moment mało realne do przygotowania. Ale jeśli lubicie eksperymenty, byś może któryś się Wam spodoba J. Choć zdobycie niektórych składników może okazać się jeśli nie problematyczne, to przynajmniej kosztowne.

Autor przełamuje stereotypy i przytacza mnóstwo anegdotek. Chyba najbardziej podoba mi się opowieść o śmierdzących serach, które przewożone w upale okazały się istną bombą biologiczną ;)

Autor dość szczegółowo opisuje pobyt na wyspie Tasos, która podobno jest wyjątkowo urokliwa. Niestety nie miałam możliwości sprawdzić tego osobiście. 

Cytat:

„Choć w pensjonacie Archontissa codziennie robi się mnóstwo rzeczy, potrzeba dobrego życia przezwycięża wszystkie inne i tempo dnia jest przyjemne.” 

(C. Bakken, „Smakując Grecję. Wyprawy po greckim stole”, Bielsko – Biała 2015, s. 49).

Właśnie celebracja życia najbardziej została pokazana w tej relacji z podróży. Oczywiście w kontekście aktualnych wydarzeń może się wydawać, że mentalność greckiego narodu doprowadziła do kryzysu walutowego w całej Unii Europejskiej. Jednakże Grecy wcale nie pracują mało – z pewnością powód kryzysu jest znacznie głębszy i wynika być może z polityki wewnętrznej państwa. Uff… myślę, że po prostu każdy kraj ma inną specyfikę i należy docenić uroki płynące z możliwości jakie daje grecka ziemia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz