Przejdź do głównej zawartości

Dlaczego prowadzenie bloga sprawia mi przyjemność?


Na początku września 2014 roku postanowiłam, że w końcu zaczynam coś robić w sprawie swojej pasji. Długo się do tego zbierałam, ale przełamałam się, wybrałam nazwę, założyłam konto i zaczęłam publikować. Po niemal roku mogę stwierdzić, że tworzenie każdej notatki, recenzji czy wpisu sprawia mi przyjemność. Dlaczego?

  • Mogę podzielić się wyczytaną wiedzą.
  • Mogę doradzić czy książka jest warta uwagi, czy niekoniecznie.
  • Czasami wskazuję dla jakiej grupy odbiorców są książki.
  • Utrwalam przeczytane informacje poprzez ich zapisanie.
  • Tworzę bazę inspirujących i motywujących cytatów.
  • Blog jest urozmaicony zdjęciami mojego autorstwa (chyba że podpis stanowi inaczej), co daje mi dodatkową radość i satysfakcję.
  • Robienie zdjęć na bloga wyczula mnie na piękno otoczenia i szczegóły, które mogę pokazać innym.
  • Ten blog to połączenie trzech pasji – czytania, pisania i fotografowania.
  • Wraz z upływem czasu przybywa mi wspaniałych pomysłów, co napawa mnie mocą i energią do dalszego wysiłku.
  • Sama decyduję jakie treści chcę przekazać i co znajdzie się na blogu.


Wiem, że moje wpisy nie są idealne. Ale tylko coś robiąc możemy stawać się coraz lepsi i przekonać się, czy naprawdę lubimy daną czynność. Ja już sprawdziłam! Teraz kolej na Was! Odważcie się zrobić rzecz, która od dawna chodzi Wam po głowie J.


Gorło, powiat ełcki, woj. warmińsko - mazurskie








Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Kate White, „Tajemnice kariery. 50 sekretów, które powinna znać każda kobieta sukcesu”

Kate White, „Tajemnice kariery. 50 sekretów, które powinna znać każda kobieta sukcesu”, Sopot 2016
Nie wiem dlaczego, ale lubię takie książki, choć niektóre porady są odrealnione
i na pewno bym ich nie zastosowała w swoim życiu.
Kim jest Autorka?
Napisała serię bestsellerów, w tym kilka kryminałów. Przez 14 lat była redaktor naczelną „Cosmopolitan”. Jej książki zostały wydane w 18 krajach świata. Mieszka w Stanach Zjednoczonych wraz z mężem i dziećmi.
O czym jest ta książka?
Na okładce wymieniono czego dowiemy się w trakcie lektury: jak określić swoje życiowe priorytety, jak zdobyć wymarzoną pracę i się w niej rozwijać, jak wykorzystywać swoje sukcesy i poprawiać swoje notowania u pracodawcy, jak znaleźć równowagę między pracą a życiem prywatnym?
Książka jest podzielona na trzy części. Pierwsza część nosi tytuł: „Sukces: jak go osiągnąć?”, druga mówi o tym jak wzmocnić i utrwalić swój sukces, a trzecia podpowiada jak się delektować swoimi osiągnięciami.
Jak to się ma do treści?
Faktycznie …

Beata Pawlikowska, „Życie jest wolnością. Autobiografia”

Beata Pawlikowska, „Życie jest wolnością. Autobiografia”, 2018
Rozdział pierwszy pt. „W magicznym świecie” jest formą wprowadzenia, w którym Autorka krótko opowiada o pracy w radiu, tej wyjątkowej chwili, kiedy jest na antenie i dzieli się swoimi myślami. Wspomina też o ciszy – dwie sekundy ciszy w radiu wydają się wiecznością.
Rozdział drugi pt. „Tygrys w cyrku” to przemyślenia na temat współczesnego życia. Autorka porównuje pracę w korporacji do tygrysa, który jest zwierzęciem cyrkowym i żyje jako więzień. Mimo że z łatwością mógłby uciec, ale nawet nie próbuje, bo jest wytresowany. Tak samo człowiek, który bezrefleksyjnie pracuje i poddaje się narzuconym schematom, jest w mentalnym zamknięciu, uwięzieniu.
W kolejnych rozdziałach Pani Pawlikowska opowiada o tym, jak została postawiona przed ultimatum dotyczącym jej programu. Pisze o dyskryminacji z powodu tego, że jej program się wyróżniał. Pisze o życiu w zgodzie ze sobą i podejmowaniu decyzji, które być może wydają się niezrozumiałe…

Malwina Bakalarz, „Jak zmieniłam życie w rok?”

Malwina Bakalarz, „Jak zmieniłam życie w rok?”, Warszawa 2018
O czym jest ta książka?
Książka jest podzielona na 3 części: ciało, duch i otoczenie.
W części na temat ciała Autorka zachęca do zmiany diety. Poleca dokładne przyjrzenie się produktom, które spożywamy. Nie zachęca do przejścia na wegetarianizm, ale zwraca uwagę, że mięso z supermarketów jest napakowane antybiotykami, które szkodzą człowiekowi. Autorka odsyła również do innych książek, które traktują typowo o żywieniu i o odkwaszaniu organizmu. Rozdział zawiera sporo oczywistości, odnoszę wrażenie, że jest napisany pobieżnie i trochę bez zastanowienia. Powiela powszechnie panujące opinie na temat ogólnym zaleceń, Autorka wymienia również niektóre „superfoods”, czyli pokarmy, które niedawno stały się bardzo popularne i rzekomo mają super właściwości. Po przeczytaniu tego rozdziału nie byłam zachwycona i nawet zastanawiałam się czy kontynuować lekturę.
Przypomina mi się również zdanie, które już wcześniej gdzieś słyszałam: „skor…