Przejdź do głównej zawartości

Tym razem kulinarnie – wykwintne przystawki


PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI, WYDAWNICTWO PAPIRUS

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować książkę z przepisami na przystawki. We wprowadzeniu możemy przeczytać o kulturze przyrządzania i spożywania posiłków we Włoszech. I tak dowiemy się, że we Włoszech bardzo dużą wagę przykłada się do kolejności podawania dań. Jedzenie jest dla Włochów ważnym punktem dnia i okazją do spotkań rodzinnych i towarzyskich. Antipasti – czyli małe przekąski są istotnym elementem kuchni włoskiej (i nie tylko). Na kolejnych stronach dowiemy się jakie produkty są najczęściej używane do przygotowania antipasti.

I od razu zaznaczam – nie są to przystawki dla typowego studenta. Nadają się raczej na kolację we dwoje albo na rodzinne przyjęcie, jeśli chcemy olśnić gości. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, ale składniki należą do tych z górnej półki. W książce znajdziecie m. in. przepis na burger indyczy z sosem pomarańczowym, awokado z kremem szynkowym, placki serowe, szneki z mięsem i serem, szparagi zawijane w szynkę z twarogiem ziołowym, szynka z figami i inne. 

Wypróbowałam jeden z przepisów, który Wam zaprezentuję:

Bagietka z jajecznicą krabową (Przekąski i przystawki, wydawnictwo PAPIRUS, s. 32)


Składniki na 4 porcje:

250 g mięsa z krabów lub krewetek
Sok z 1 cytryny
2 – 3 łyżki masła
1 szalotka
6 jajek
3 – 4 łyżki słodkiej śmietany
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Pieprz kajeński
1 pęczek koperku
1 długa bułka/ bagietka
Masło do posmarowania
Świeżo starty chrzan

1.      Kraby lub krewetki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na chwilę do lodówki do naciągnięcia.
2.      Rozgrzać masło na patelni i zeszklić posiekaną szalotkę.
3.      Do zeszklonej szalotki dodać kraby/ krewetki i przez chwilę dusić dalej.
4.     Jajka rozmącić ze śmietaną, mocno doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem kajeńskim.
5.     Dodać drobno posiekany koper i taką masę jajeczno – śmietanową dodać do krabów/ krewetek. Cały czas mieszać, poczekać aż się zetnie.
6.     Długą bułkę/ bagietkę przepołowić, posmarować masłem, obłożyć jajecznicą krabową, posypać świeżo startym chrzanem.
7.     Talerz można udekorować gałązkami koperku.

Wiem, że to kulinarne barbarzyństwo, ale zastąpiłam krewetki paluszkami krabowymi. Poszłam na skróty również z chrzanem. Zamiast koperku dodałam szczypiorek (bardziej odpowiada mi jego smak). Ale mimo to potrawa wyszła rewelacyjnie! Smak mnie zaskoczył i to połączenie również. Chrupiąca bagietka niezwykle dobrze łączy się z jajecznicą. Jedyną wadą tej przekąski (właściwie jest to bardzo sycące i można się tym najeść, jeśli ktoś woli małe porcje) było to, że jajecznica bardzo łatwo spadała z bagietki. Dekoracja jest oczywiście dowolna i można zrobić na talerzu fantazyjne dzieło, jeśli lubicie ładnie podawać potrawy. Oczywiście zachęcam Was do samodzielnego eksperymentowania i zamieniania składników. Mogą wyjść z tego rewelacyjne specjały.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Jacek Antczak, „Reporterka. Rozmowy z Hanną Krall”, Warszawa 2015

Jacek Antczak, „Reporterka. Rozmowy z Hanną Krall”, Warszawa 2015 Ta książka to niesamowita historia wspaniałej, wielokrotnie nagradzanej pisarki i dziennikarki. Zebrane z różnych źródeł wywiady, rozmowy, cytaty, urywki – to wszystko tworzy spójny i bogaty obraz. Każdy reporter ma swój własny warsztat, system pokazywania prawdy. Hanna Krall zawsze starała skupić się na historii jednej osoby, dokładnie ją opisać i jej emocje, a przez to pokazać całość wydarzeń, kontekst. W książce jest odniesienie od innego mistrza reportażu – Ryszarda Kapuścińskiego, który ma całkowicie odmienny styl   skupia się na procesach, na ukazaniu problemu w dużej skali. Jednakże Hanna Krall poprzez swoje skupienie na konkretnych bohaterach również w doskonały sposób potrafi dotrzeć do Czytelnika, zachęcić go do refleksji, zastanowienia nad tym, w jaki sposób by postąpił w podobnej sytuacji… Cytaty: „- Mówi się, że po terrorystycznym ataku 11 września 2001 świat stał się inny niż dot...

Jacy naprawdę są Finowie?

„CO FINOWIE MAJĄ W GŁOWIE. O JEDNYM TAKIM, CO POŚLUBIŁ FINKĘ”, WOLFRAM EILENBERGER, PRZEŁOŻYŁA Z NIEMIECKIEGO WIOLETTA MAZUREK, WROCŁAW 2010, Tytuł mnie zaciekawił, ale po rozpoczęciu lektury poczułam się rozczarowana. Niezbyt jasne opisy różnych zdarzeń i sytuacji, historyjki wycięte z kontekstu, wszystko na tle zimowej Finlandii. Dopiero po przebrnięciu przez jakieś 70 stron zaczęło robić się interesująco. Autor bazując na własnym doświadczeniu charakteryzuje fiński naród. Finów pokazuje jako miłujących ciszę i spokój ludzi o twardych charakterach, co jest w dużej części ukształtowane przez przyrodę i ciężkie warunki, w jakich żyją. Zwraca uwagę, że Finowie mają swój własny świat, a widać to między innymi po tym, że wymyślają własne konkurencje (np. w łowieniu ryb czy noszeniu różnych nietypowych ciężarów). Nie mają oczywiście sobie równych w całym świecie, ponieważ te bardzo poważne „dyscypliny” są na tyle unikatowe, że nigdzie indziej się nie przyjmują. Według Autora...

Stieg Larsson, „Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet”,

STIEG LARSSON, „MĘŻCZYŹNI, KTÓRZY NIENAWIDZĄ KOBIET”, Miałam bardzo długą przerwę w czytaniu kryminałów, ale ogromnie się cieszę, że sięgnęłam po „Millennium” – ta trylogia to prawdziwy majstersztyk. Nawet trudno jest mi tę książkę zrecenzować, ponieważ jest tak obszerna. Fabuła jest intrygująca i wciągająca. Mimo że kilka lat temu oglądałam „Dziewczynę z tatuażem”, to i tak czytanie tej książki to było dla mnie przeżycie. Mikael Blomkvist – wytrawny dziennikarz podejmuje się rozwiązania zagadki sprzed kilkudziesięciu lat na polecenie bogatego przemysłowca. Tragedia, która rozegrała się w rodzinie nie daje mu spokoju. Pomaga mu niezwykle inteligenta hakerka. Postać Salander jest wspaniale wykreowana. Wielowymiarowa fabuła, wątki poboczne, wszystko jest na najwyższym poziomie. Nawet sobie nie wyobrażam ile Autor musiał wcześniej napisać stron, że aż tak wspaniale wyrobił swoje pióro. Dla kogo ta książka będzie dobra ? Osoby o wrażliwych nerwach i brzydzące ...