PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI, WYDAWNICTWO PAPIRUS
Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować książkę z przepisami na przystawki.
We wprowadzeniu możemy przeczytać o kulturze przyrządzania i spożywania
posiłków we Włoszech. I tak dowiemy się, że we Włoszech bardzo dużą wagę
przykłada się do kolejności podawania dań. Jedzenie jest dla Włochów ważnym
punktem dnia i okazją do spotkań rodzinnych i towarzyskich. Antipasti – czyli
małe przekąski są istotnym elementem kuchni włoskiej (i nie tylko). Na
kolejnych stronach dowiemy się jakie produkty są najczęściej używane do
przygotowania antipasti.
I od razu zaznaczam – nie są to przystawki dla typowego studenta. Nadają
się raczej na kolację we dwoje albo na rodzinne przyjęcie, jeśli chcemy olśnić
gości. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, ale składniki należą
do tych z górnej półki. W książce znajdziecie m. in. przepis na burger indyczy
z sosem pomarańczowym, awokado z kremem szynkowym, placki serowe, szneki z
mięsem i serem, szparagi zawijane w szynkę z twarogiem ziołowym, szynka z
figami i inne.
Wypróbowałam jeden z przepisów, który Wam zaprezentuję:
Bagietka z jajecznicą krabową (Przekąski i przystawki, wydawnictwo
PAPIRUS, s. 32)
Składniki na 4 porcje:
250 g
mięsa z krabów lub krewetek
Sok z
1 cytryny
2 – 3
łyżki masła
1
szalotka
6
jajek
3 – 4
łyżki słodkiej śmietany
Pieprz
Gałka
muszkatołowa
Pieprz
kajeński
1
pęczek koperku
1
długa bułka/ bagietka
Masło
do posmarowania
Świeżo
starty chrzan
1.
Kraby
lub krewetki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny i
wstawić na chwilę do lodówki do naciągnięcia.
2.
Rozgrzać
masło na patelni i zeszklić posiekaną szalotkę.
3.
Do
zeszklonej szalotki dodać kraby/ krewetki i przez chwilę dusić dalej.
4. Jajka
rozmącić ze śmietaną, mocno doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i
pieprzem kajeńskim.
5. Dodać
drobno posiekany koper i taką masę jajeczno – śmietanową dodać do krabów/
krewetek. Cały czas mieszać, poczekać aż się zetnie.
6. Długą
bułkę/ bagietkę przepołowić, posmarować masłem, obłożyć jajecznicą krabową,
posypać świeżo startym chrzanem.
7. Talerz
można udekorować gałązkami koperku.
Wiem, że to kulinarne barbarzyństwo, ale zastąpiłam krewetki paluszkami
krabowymi. Poszłam na skróty również z chrzanem. Zamiast koperku dodałam
szczypiorek (bardziej odpowiada mi jego smak). Ale mimo to potrawa wyszła
rewelacyjnie! Smak mnie zaskoczył i to połączenie również. Chrupiąca bagietka
niezwykle dobrze łączy się z jajecznicą. Jedyną wadą tej przekąski (właściwie
jest to bardzo sycące i można się tym najeść, jeśli ktoś woli małe porcje) było
to, że jajecznica bardzo łatwo spadała z bagietki. Dekoracja jest oczywiście
dowolna i można zrobić na talerzu fantazyjne dzieło, jeśli lubicie ładnie
podawać potrawy. Oczywiście zachęcam Was do samodzielnego eksperymentowania i
zamieniania składników. Mogą wyjść z tego rewelacyjne specjały.
Komentarze
Prześlij komentarz