Przejdź do głównej zawartości

"Smakując Grecję"


CHRISTOPHER BAKKEN, „SMAKUJĄC GRECJĘ. WYPRAWY PO GRECKIM STOLE”, TŁUMACZENIE ALKA KONIECZNA, BIELSKO – BIAŁA 2015,

Ta książka ma niesamowitą okładkę – do jej kupienia skusiła mnie właśnie obietnica kulinarnej podróży. Po pobycie w Grecji mam ochotę jeszcze tam kiedyś wrócić i nie ukrywam, że takie wydania podtrzymują to marzenie. Jednocześnie powodują, że przypominam sobie wszystkie wspaniałe chwile, które przeżyłam na Korfu. Jeśli jesteście ciekawi mojej relacji – zapraszam przejrzenia wpisów:


Kim jest Autor?

Christopher Bakken to amerykański wykładowca, miłośnik literatury i prawdziwy smakosz. Przemierza Grecję w poszukiwaniu niezwykłych smaków i nietypowych potraw.

O czym jest ta książka?

To wynik spędzenia w Grecji niemal dwóch lat. Po jednorazowym pobycie oczywiście też można spisać swoje wrażenia, ale mieszkanie gdzieś przez dłuższy okres pozwala przyjrzeć się bliżej mentalności mieszkańców. Sprzyja to też integracji z miejscowymi. Co z kolei doprowadza do poznania najlepszych miejsc i przysmaków :D.

Autor poluje na ośmiornice, zrywa oliwki, piecze chleb i robi mnóstwo innych rzeczy, charakterystycznych dla mieszkańców danego miejsca. Zawiązuje przyjaźnie i zbiera nowe doświadczenia. I właśnie tym się dzieli w swojej książce.

Wszystko przeplata przepisami kulinarnymi – niestety jak na mnie są na ten moment mało realne do przygotowania. Ale jeśli lubicie eksperymenty, byś może któryś się Wam spodoba J. Choć zdobycie niektórych składników może okazać się jeśli nie problematyczne, to przynajmniej kosztowne.

Autor przełamuje stereotypy i przytacza mnóstwo anegdotek. Chyba najbardziej podoba mi się opowieść o śmierdzących serach, które przewożone w upale okazały się istną bombą biologiczną ;)

Autor dość szczegółowo opisuje pobyt na wyspie Tasos, która podobno jest wyjątkowo urokliwa. Niestety nie miałam możliwości sprawdzić tego osobiście. 

Cytat:

„Choć w pensjonacie Archontissa codziennie robi się mnóstwo rzeczy, potrzeba dobrego życia przezwycięża wszystkie inne i tempo dnia jest przyjemne.” 

(C. Bakken, „Smakując Grecję. Wyprawy po greckim stole”, Bielsko – Biała 2015, s. 49).

Właśnie celebracja życia najbardziej została pokazana w tej relacji z podróży. Oczywiście w kontekście aktualnych wydarzeń może się wydawać, że mentalność greckiego narodu doprowadziła do kryzysu walutowego w całej Unii Europejskiej. Jednakże Grecy wcale nie pracują mało – z pewnością powód kryzysu jest znacznie głębszy i wynika być może z polityki wewnętrznej państwa. Uff… myślę, że po prostu każdy kraj ma inną specyfikę i należy docenić uroki płynące z możliwości jakie daje grecka ziemia.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ewa Grzelakowska – Kostoglu, "Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu”,

EWA GRZELAKOWSKA – KOSTOGLU, "RED LIPSTICK MONSTER. TAJNIKI MAKIJAŻU”, KRAKÓW 2015 Ta książka chodziła mi po głowie już od dłuższego czasu, ale ostatecznie nie zdecydowałam się na zakup. Już nawet nie pamiętam dlaczego. Ostatnio jednak znalazłam ją przypadkowo w bibliotece i pomyślałam – czemu nie? Tym bardziej, że tematycznie wpisuje się w projekt, który wybrałam sobie na ten rok J Książka jest podzielona na jasno ułożone rozdziały.  Autorka zaczyna nas wprowadzać w tajniki makijażu od pędzli oraz innych akcesoriów. Zdjęcia i dokładne opisy pomagają wybrać takie pędzle samodzielnie. Autorka nie zachęca do kupowania gotowych zestawów, ponieważ uważa, że przeciętnej kobiecie do makijażu wystarczy 5 konkretnych pędzli, które dokładnie opisuje. Na co zwrócić uwagę, jaki powinny mieć kształt, z czego powinny być wykonane, jak o nie dbać – na wszystkie te pytania znajdziecie odpowiedzi. Dla osób, które nie są biegłe w tej tematyce wszystko jest jasno i wyraźnie wytłum...

Jacek Antczak, „Reporterka. Rozmowy z Hanną Krall”, Warszawa 2015

Jacek Antczak, „Reporterka. Rozmowy z Hanną Krall”, Warszawa 2015 Ta książka to niesamowita historia wspaniałej, wielokrotnie nagradzanej pisarki i dziennikarki. Zebrane z różnych źródeł wywiady, rozmowy, cytaty, urywki – to wszystko tworzy spójny i bogaty obraz. Każdy reporter ma swój własny warsztat, system pokazywania prawdy. Hanna Krall zawsze starała skupić się na historii jednej osoby, dokładnie ją opisać i jej emocje, a przez to pokazać całość wydarzeń, kontekst. W książce jest odniesienie od innego mistrza reportażu – Ryszarda Kapuścińskiego, który ma całkowicie odmienny styl   skupia się na procesach, na ukazaniu problemu w dużej skali. Jednakże Hanna Krall poprzez swoje skupienie na konkretnych bohaterach również w doskonały sposób potrafi dotrzeć do Czytelnika, zachęcić go do refleksji, zastanowienia nad tym, w jaki sposób by postąpił w podobnej sytuacji… Cytaty: „- Mówi się, że po terrorystycznym ataku 11 września 2001 świat stał się inny niż dot...

Signe Johansen, „Hygge. Na szczęście”,

Źródło grafiki SIGNE JOHANSEN, „HYGGE. NA SZCZĘŚCIE”, WARSZAWA 2017 Kochani J Jak mija Wam czerwiec? Ja na początku miesiąca troszkę naładowałam baterie – mogliście obserwować na Instagramie, co się u mnie działo. Kontakt z przyrodą jest dla mnie niezastąpiony, a słoneczne promyki dodały mi mnóstwo energii. Mam nadzieję, że i Wam pogoda dopisała i znaleźliście chwilkę na relaks J Zapraszam Was do przeczytania recenzji książki „Hygge. Na szczęście” Signe Johansen. Kim jest Autorka? Signe Johansen zawodowo zajmuje się gotowaniem, jest autorką książek kulinarnych. Autorka prowadzi również urocze konto na Instagramie . Dzieli się swoim codziennym życiem, zdjęciami przyrody oraz potrawami, które tworzy. O czym jest ta książka? To pierwsza książka o sławnym hygge, pojęciu wylansowanym przez Skandynawów. Można powiedzieć, że stało się to pewnego rodzaju modą. Hygge oznacza przytulność, radość życia, poczucie spełnienia wynikające z małych drobiazgów. Za...