
CHRISTOPHER
BAKKEN, „SMAKUJĄC GRECJĘ. WYPRAWY PO GRECKIM STOLE”, TŁUMACZENIE ALKA
KONIECZNA, BIELSKO – BIAŁA 2015,
Ta
książka ma niesamowitą okładkę – do jej kupienia skusiła mnie właśnie obietnica
kulinarnej podróży. Po pobycie w Grecji mam ochotę jeszcze tam kiedyś wrócić i
nie ukrywam, że takie wydania podtrzymują to marzenie. Jednocześnie powodują,
że przypominam sobie wszystkie wspaniałe chwile, które przeżyłam na Korfu.
Jeśli jesteście ciekawi mojej relacji – zapraszam przejrzenia wpisów:
Roda,
Kim jest Autor?
Christopher
Bakken to amerykański wykładowca, miłośnik literatury i prawdziwy smakosz.
Przemierza Grecję w poszukiwaniu niezwykłych smaków i nietypowych potraw.
O czym jest ta książka?
To
wynik spędzenia w Grecji niemal dwóch lat. Po jednorazowym pobycie oczywiście
też można spisać swoje wrażenia, ale mieszkanie gdzieś przez dłuższy okres
pozwala przyjrzeć się bliżej mentalności mieszkańców. Sprzyja to też integracji
z miejscowymi. Co z kolei doprowadza do poznania najlepszych miejsc i
przysmaków :D.
Autor
poluje na ośmiornice, zrywa oliwki, piecze chleb i robi mnóstwo innych rzeczy,
charakterystycznych dla mieszkańców danego miejsca. Zawiązuje przyjaźnie i
zbiera nowe doświadczenia. I właśnie tym się dzieli w swojej książce.
Wszystko
przeplata przepisami kulinarnymi – niestety jak na mnie są na ten moment mało
realne do przygotowania. Ale jeśli lubicie eksperymenty, byś może któryś się
Wam spodoba J.
Choć zdobycie niektórych składników może okazać się jeśli nie problematyczne,
to przynajmniej kosztowne.
Autor
przełamuje stereotypy i przytacza mnóstwo anegdotek. Chyba najbardziej podoba
mi się opowieść o śmierdzących serach, które przewożone w upale okazały się
istną bombą biologiczną ;)
Autor
dość szczegółowo opisuje pobyt na wyspie Tasos, która podobno jest wyjątkowo
urokliwa. Niestety nie miałam możliwości sprawdzić tego osobiście.
Cytat:
„Choć
w pensjonacie Archontissa codziennie robi się mnóstwo rzeczy, potrzeba dobrego
życia przezwycięża wszystkie inne i tempo dnia jest przyjemne.”
(C. Bakken, „Smakując Grecję. Wyprawy po greckim stole”,
Bielsko – Biała 2015, s. 49).
Właśnie
celebracja życia najbardziej została pokazana w tej relacji z podróży. Oczywiście w kontekście aktualnych wydarzeń może się wydawać, że mentalność
greckiego narodu doprowadziła do kryzysu walutowego w całej Unii Europejskiej.
Jednakże Grecy wcale nie pracują mało – z pewnością powód kryzysu jest znacznie
głębszy i wynika być może z polityki wewnętrznej państwa. Uff… myślę, że po
prostu każdy kraj ma inną specyfikę i należy docenić uroki płynące z możliwości
jakie daje grecka ziemia.
Komentarze
Prześlij komentarz