Przejdź do głównej zawartości

Tym razem kulinarnie – wykwintne przystawki


PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI, WYDAWNICTWO PAPIRUS

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować książkę z przepisami na przystawki. We wprowadzeniu możemy przeczytać o kulturze przyrządzania i spożywania posiłków we Włoszech. I tak dowiemy się, że we Włoszech bardzo dużą wagę przykłada się do kolejności podawania dań. Jedzenie jest dla Włochów ważnym punktem dnia i okazją do spotkań rodzinnych i towarzyskich. Antipasti – czyli małe przekąski są istotnym elementem kuchni włoskiej (i nie tylko). Na kolejnych stronach dowiemy się jakie produkty są najczęściej używane do przygotowania antipasti.

I od razu zaznaczam – nie są to przystawki dla typowego studenta. Nadają się raczej na kolację we dwoje albo na rodzinne przyjęcie, jeśli chcemy olśnić gości. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, ale składniki należą do tych z górnej półki. W książce znajdziecie m. in. przepis na burger indyczy z sosem pomarańczowym, awokado z kremem szynkowym, placki serowe, szneki z mięsem i serem, szparagi zawijane w szynkę z twarogiem ziołowym, szynka z figami i inne. 

Wypróbowałam jeden z przepisów, który Wam zaprezentuję:

Bagietka z jajecznicą krabową (Przekąski i przystawki, wydawnictwo PAPIRUS, s. 32)


Składniki na 4 porcje:

250 g mięsa z krabów lub krewetek
Sok z 1 cytryny
2 – 3 łyżki masła
1 szalotka
6 jajek
3 – 4 łyżki słodkiej śmietany
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Pieprz kajeński
1 pęczek koperku
1 długa bułka/ bagietka
Masło do posmarowania
Świeżo starty chrzan

1.      Kraby lub krewetki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na chwilę do lodówki do naciągnięcia.
2.      Rozgrzać masło na patelni i zeszklić posiekaną szalotkę.
3.      Do zeszklonej szalotki dodać kraby/ krewetki i przez chwilę dusić dalej.
4.     Jajka rozmącić ze śmietaną, mocno doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem kajeńskim.
5.     Dodać drobno posiekany koper i taką masę jajeczno – śmietanową dodać do krabów/ krewetek. Cały czas mieszać, poczekać aż się zetnie.
6.     Długą bułkę/ bagietkę przepołowić, posmarować masłem, obłożyć jajecznicą krabową, posypać świeżo startym chrzanem.
7.     Talerz można udekorować gałązkami koperku.

Wiem, że to kulinarne barbarzyństwo, ale zastąpiłam krewetki paluszkami krabowymi. Poszłam na skróty również z chrzanem. Zamiast koperku dodałam szczypiorek (bardziej odpowiada mi jego smak). Ale mimo to potrawa wyszła rewelacyjnie! Smak mnie zaskoczył i to połączenie również. Chrupiąca bagietka niezwykle dobrze łączy się z jajecznicą. Jedyną wadą tej przekąski (właściwie jest to bardzo sycące i można się tym najeść, jeśli ktoś woli małe porcje) było to, że jajecznica bardzo łatwo spadała z bagietki. Dekoracja jest oczywiście dowolna i można zrobić na talerzu fantazyjne dzieło, jeśli lubicie ładnie podawać potrawy. Oczywiście zachęcam Was do samodzielnego eksperymentowania i zamieniania składników. Mogą wyjść z tego rewelacyjne specjały.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wyspa Korfu - Acharavi - fotorelacja

Nasz hotel znajdował się w miejscowości Acharavi na północy wyspy Korfu. Acharavi to niewielka turystyczna miejscowość położona nad Morzem Jońskim. Piękna piaszczysta plaża z odrobiną kamieni, później przechodzi w plaże żwirowo – kamienistą (jeśli podążamy na zachód w kierunku Rody). W miejscowości znajduje się mnóstwo hoteli, kilka wypożyczalni samochodów i skuterów, kościół, sklepy i sklepiki oraz dwie lub trzy szkoły nurkowania. Oto fotorelacja: Kaktus z jadalnymi owocami - próbowaliśmy i były bardzo smaczne :) Lokalna knajpka Teren hotelu Widok na na budynek główny hotelu Park wodny Hydropolis (z przerażającą pionową zjeżdżalnią) Rondo w Acharavi Sklepik z lokalnymi wyrobami (m. in. przetwory z kumkwatu) Tęcza :) Jak wyczytałam w Internecie Korfu ma wyższe średnie opady niż reszta Grecji. My mieliśmy okazją podziwiać jedną potężną ulewę.  W tle góry Albanii Sz

Michał Piekara, Urszula Piekara, „Przytul mnie choć na chwilę… Jak być twórczą żoną?”

Źródło grafiki Piekara, Urszula Piekara, „Przytul mnie choć na chwilę… Jak być twórczą żoną?”, Kraków Książka jest cieniutka i można dosyć szybko ją przeczytać, ale niektóre fragmenty wymagają głębszej refleksji i zastanowienia. Napisało ją chrześcijańskie małżeństwo, które prowadzi w Krakowie Klinikę Małżeńską. Można się nie zgadzać z niektórymi fragmentami, poglądami Autorów, ale może właśnie czasem warto przeczytać coś, z czym się nie utożsamiamy w 100% a może nawet nie w połowie… Czytanie ma służyć między innymi konfrontowaniu swoich poglądów z poglądami Autora, ale nie tylko… Warto podejść do tego z otwartym umysłem i sercem. W poniższej książce znalazłam kilka inspirujących fragmentów. Część z nich zachowam dla siebie do osobistego przemyślenia, ale dwoma chciałabym się podzielić z szerszym gronem, ponieważ uważam, że są wartościowe. Pierwszy fragment mówi o stworzeniu kobiety: „Kiedy Stwórca skończył stwarzanie mężczyzny, zdał sobie sprawę, że zużył

"Jesienna miłość"

„JESIENNA MIŁOŚĆ”, NICHOLAS SPARKS, WARSZAWA 2000, Książki Sparks’a mają jedną charakterystyczną cechę – są wzruszającymi wyciskaczami łez. Nie wiem jak to możliwe, aby mężczyzna tak pięknie pisał o miłości i uczuciach. Każda książka Sparks’a mimo prostoty, jest urzekająca. „Jesienna miłość” nie należy do wyjątków. Książka ta była światowym bestsellerem w 1999 roku i nadal nie straciła na swojej aktualności. Na jej podstawie powstał również film pod tytułem „Szkoła uczuć” .  Kim są bohaterowie? Główni bohaterowie to dwójka nastolatków – Landon i Jamie. Prowadzą zupełnie zwykłe życie. Landon jest popularnym i bogatym chłopakiem a Jamie córką pastora. Nic ich nie łączy, aż do momentu szkolnego przedstawienia. Zaczynają spędzać mnóstwo czasu razem, mimo niechęci ojca Jamie. Banalna historia, ale nie kończy się cukierkowo. O czym jest ta książka? Jamie jest bardzo religijną osobą, która rozsiewa wokół siebie aurę dobroci. Pomaga dzieciom z sierocińca, organizuje