Przejdź do głównej zawartości

Tym razem kulinarnie – wykwintne przystawki


PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI, WYDAWNICTWO PAPIRUS

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować książkę z przepisami na przystawki. We wprowadzeniu możemy przeczytać o kulturze przyrządzania i spożywania posiłków we Włoszech. I tak dowiemy się, że we Włoszech bardzo dużą wagę przykłada się do kolejności podawania dań. Jedzenie jest dla Włochów ważnym punktem dnia i okazją do spotkań rodzinnych i towarzyskich. Antipasti – czyli małe przekąski są istotnym elementem kuchni włoskiej (i nie tylko). Na kolejnych stronach dowiemy się jakie produkty są najczęściej używane do przygotowania antipasti.

I od razu zaznaczam – nie są to przystawki dla typowego studenta. Nadają się raczej na kolację we dwoje albo na rodzinne przyjęcie, jeśli chcemy olśnić gości. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, ale składniki należą do tych z górnej półki. W książce znajdziecie m. in. przepis na burger indyczy z sosem pomarańczowym, awokado z kremem szynkowym, placki serowe, szneki z mięsem i serem, szparagi zawijane w szynkę z twarogiem ziołowym, szynka z figami i inne. 

Wypróbowałam jeden z przepisów, który Wam zaprezentuję:

Bagietka z jajecznicą krabową (Przekąski i przystawki, wydawnictwo PAPIRUS, s. 32)


Składniki na 4 porcje:

250 g mięsa z krabów lub krewetek
Sok z 1 cytryny
2 – 3 łyżki masła
1 szalotka
6 jajek
3 – 4 łyżki słodkiej śmietany
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Pieprz kajeński
1 pęczek koperku
1 długa bułka/ bagietka
Masło do posmarowania
Świeżo starty chrzan

1.      Kraby lub krewetki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na chwilę do lodówki do naciągnięcia.
2.      Rozgrzać masło na patelni i zeszklić posiekaną szalotkę.
3.      Do zeszklonej szalotki dodać kraby/ krewetki i przez chwilę dusić dalej.
4.     Jajka rozmącić ze śmietaną, mocno doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem kajeńskim.
5.     Dodać drobno posiekany koper i taką masę jajeczno – śmietanową dodać do krabów/ krewetek. Cały czas mieszać, poczekać aż się zetnie.
6.     Długą bułkę/ bagietkę przepołowić, posmarować masłem, obłożyć jajecznicą krabową, posypać świeżo startym chrzanem.
7.     Talerz można udekorować gałązkami koperku.

Wiem, że to kulinarne barbarzyństwo, ale zastąpiłam krewetki paluszkami krabowymi. Poszłam na skróty również z chrzanem. Zamiast koperku dodałam szczypiorek (bardziej odpowiada mi jego smak). Ale mimo to potrawa wyszła rewelacyjnie! Smak mnie zaskoczył i to połączenie również. Chrupiąca bagietka niezwykle dobrze łączy się z jajecznicą. Jedyną wadą tej przekąski (właściwie jest to bardzo sycące i można się tym najeść, jeśli ktoś woli małe porcje) było to, że jajecznica bardzo łatwo spadała z bagietki. Dekoracja jest oczywiście dowolna i można zrobić na talerzu fantazyjne dzieło, jeśli lubicie ładnie podawać potrawy. Oczywiście zachęcam Was do samodzielnego eksperymentowania i zamieniania składników. Mogą wyjść z tego rewelacyjne specjały.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Ewa Grzelakowska – Kostoglu, "Red Lipstick Monster. Tajniki makijażu”,

EWA GRZELAKOWSKA – KOSTOGLU, "RED LIPSTICK MONSTER. TAJNIKI MAKIJAŻU”, KRAKÓW 2015 Ta książka chodziła mi po głowie już od dłuższego czasu, ale ostatecznie nie zdecydowałam się na zakup. Już nawet nie pamiętam dlaczego. Ostatnio jednak znalazłam ją przypadkowo w bibliotece i pomyślałam – czemu nie? Tym bardziej, że tematycznie wpisuje się w projekt, który wybrałam sobie na ten rok J Książka jest podzielona na jasno ułożone rozdziały.  Autorka zaczyna nas wprowadzać w tajniki makijażu od pędzli oraz innych akcesoriów. Zdjęcia i dokładne opisy pomagają wybrać takie pędzle samodzielnie. Autorka nie zachęca do kupowania gotowych zestawów, ponieważ uważa, że przeciętnej kobiecie do makijażu wystarczy 5 konkretnych pędzli, które dokładnie opisuje. Na co zwrócić uwagę, jaki powinny mieć kształt, z czego powinny być wykonane, jak o nie dbać – na wszystkie te pytania znajdziecie odpowiedzi. Dla osób, które nie są biegłe w tej tematyce wszystko jest jasno i wyraźnie wytłum...

Jacek Antczak, „Reporterka. Rozmowy z Hanną Krall”, Warszawa 2015

Jacek Antczak, „Reporterka. Rozmowy z Hanną Krall”, Warszawa 2015 Ta książka to niesamowita historia wspaniałej, wielokrotnie nagradzanej pisarki i dziennikarki. Zebrane z różnych źródeł wywiady, rozmowy, cytaty, urywki – to wszystko tworzy spójny i bogaty obraz. Każdy reporter ma swój własny warsztat, system pokazywania prawdy. Hanna Krall zawsze starała skupić się na historii jednej osoby, dokładnie ją opisać i jej emocje, a przez to pokazać całość wydarzeń, kontekst. W książce jest odniesienie od innego mistrza reportażu – Ryszarda Kapuścińskiego, który ma całkowicie odmienny styl   skupia się na procesach, na ukazaniu problemu w dużej skali. Jednakże Hanna Krall poprzez swoje skupienie na konkretnych bohaterach również w doskonały sposób potrafi dotrzeć do Czytelnika, zachęcić go do refleksji, zastanowienia nad tym, w jaki sposób by postąpił w podobnej sytuacji… Cytaty: „- Mówi się, że po terrorystycznym ataku 11 września 2001 świat stał się inny niż dot...

Signe Johansen, „Hygge. Na szczęście”,

Źródło grafiki SIGNE JOHANSEN, „HYGGE. NA SZCZĘŚCIE”, WARSZAWA 2017 Kochani J Jak mija Wam czerwiec? Ja na początku miesiąca troszkę naładowałam baterie – mogliście obserwować na Instagramie, co się u mnie działo. Kontakt z przyrodą jest dla mnie niezastąpiony, a słoneczne promyki dodały mi mnóstwo energii. Mam nadzieję, że i Wam pogoda dopisała i znaleźliście chwilkę na relaks J Zapraszam Was do przeczytania recenzji książki „Hygge. Na szczęście” Signe Johansen. Kim jest Autorka? Signe Johansen zawodowo zajmuje się gotowaniem, jest autorką książek kulinarnych. Autorka prowadzi również urocze konto na Instagramie . Dzieli się swoim codziennym życiem, zdjęciami przyrody oraz potrawami, które tworzy. O czym jest ta książka? To pierwsza książka o sławnym hygge, pojęciu wylansowanym przez Skandynawów. Można powiedzieć, że stało się to pewnego rodzaju modą. Hygge oznacza przytulność, radość życia, poczucie spełnienia wynikające z małych drobiazgów. Za...