Przejdź do głównej zawartości

Tym razem kulinarnie – wykwintne przystawki


PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI, WYDAWNICTWO PAPIRUS

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować książkę z przepisami na przystawki. We wprowadzeniu możemy przeczytać o kulturze przyrządzania i spożywania posiłków we Włoszech. I tak dowiemy się, że we Włoszech bardzo dużą wagę przykłada się do kolejności podawania dań. Jedzenie jest dla Włochów ważnym punktem dnia i okazją do spotkań rodzinnych i towarzyskich. Antipasti – czyli małe przekąski są istotnym elementem kuchni włoskiej (i nie tylko). Na kolejnych stronach dowiemy się jakie produkty są najczęściej używane do przygotowania antipasti.

I od razu zaznaczam – nie są to przystawki dla typowego studenta. Nadają się raczej na kolację we dwoje albo na rodzinne przyjęcie, jeśli chcemy olśnić gości. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, ale składniki należą do tych z górnej półki. W książce znajdziecie m. in. przepis na burger indyczy z sosem pomarańczowym, awokado z kremem szynkowym, placki serowe, szneki z mięsem i serem, szparagi zawijane w szynkę z twarogiem ziołowym, szynka z figami i inne. 

Wypróbowałam jeden z przepisów, który Wam zaprezentuję:

Bagietka z jajecznicą krabową (Przekąski i przystawki, wydawnictwo PAPIRUS, s. 32)


Składniki na 4 porcje:

250 g mięsa z krabów lub krewetek
Sok z 1 cytryny
2 – 3 łyżki masła
1 szalotka
6 jajek
3 – 4 łyżki słodkiej śmietany
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Pieprz kajeński
1 pęczek koperku
1 długa bułka/ bagietka
Masło do posmarowania
Świeżo starty chrzan

1.      Kraby lub krewetki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na chwilę do lodówki do naciągnięcia.
2.      Rozgrzać masło na patelni i zeszklić posiekaną szalotkę.
3.      Do zeszklonej szalotki dodać kraby/ krewetki i przez chwilę dusić dalej.
4.     Jajka rozmącić ze śmietaną, mocno doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem kajeńskim.
5.     Dodać drobno posiekany koper i taką masę jajeczno – śmietanową dodać do krabów/ krewetek. Cały czas mieszać, poczekać aż się zetnie.
6.     Długą bułkę/ bagietkę przepołowić, posmarować masłem, obłożyć jajecznicą krabową, posypać świeżo startym chrzanem.
7.     Talerz można udekorować gałązkami koperku.

Wiem, że to kulinarne barbarzyństwo, ale zastąpiłam krewetki paluszkami krabowymi. Poszłam na skróty również z chrzanem. Zamiast koperku dodałam szczypiorek (bardziej odpowiada mi jego smak). Ale mimo to potrawa wyszła rewelacyjnie! Smak mnie zaskoczył i to połączenie również. Chrupiąca bagietka niezwykle dobrze łączy się z jajecznicą. Jedyną wadą tej przekąski (właściwie jest to bardzo sycące i można się tym najeść, jeśli ktoś woli małe porcje) było to, że jajecznica bardzo łatwo spadała z bagietki. Dekoracja jest oczywiście dowolna i można zrobić na talerzu fantazyjne dzieło, jeśli lubicie ładnie podawać potrawy. Oczywiście zachęcam Was do samodzielnego eksperymentowania i zamieniania składników. Mogą wyjść z tego rewelacyjne specjały.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

"Jesienna miłość"

„JESIENNA MIŁOŚĆ”, NICHOLAS SPARKS, WARSZAWA 2000, Książki Sparks’a mają jedną charakterystyczną cechę – są wzruszającymi wyciskaczami łez. Nie wiem jak to możliwe, aby mężczyzna tak pięknie pisał o miłości i uczuciach. Każda książka Sparks’a mimo prostoty, jest urzekająca. „Jesienna miłość” nie należy do wyjątków. Książka ta była światowym bestsellerem w 1999 roku i nadal nie straciła na swojej aktualności. Na jej podstawie powstał również film pod tytułem „Szkoła uczuć” .  Kim są bohaterowie? Główni bohaterowie to dwójka nastolatków – Landon i Jamie. Prowadzą zupełnie zwykłe życie. Landon jest popularnym i bogatym chłopakiem a Jamie córką pastora. Nic ich nie łączy, aż do momentu szkolnego przedstawienia. Zaczynają spędzać mnóstwo czasu razem, mimo niechęci ojca Jamie. Banalna historia, ale nie kończy się cukierkowo. O czym jest ta książka? Jamie jest bardzo religijną osobą, która rozsiewa wokół siebie aurę dobroci. Pomaga dzieciom z sierocińca, organi...

Jacek Antczak, „Reporterka. Rozmowy z Hanną Krall”, Warszawa 2015

Jacek Antczak, „Reporterka. Rozmowy z Hanną Krall”, Warszawa 2015 Ta książka to niesamowita historia wspaniałej, wielokrotnie nagradzanej pisarki i dziennikarki. Zebrane z różnych źródeł wywiady, rozmowy, cytaty, urywki – to wszystko tworzy spójny i bogaty obraz. Każdy reporter ma swój własny warsztat, system pokazywania prawdy. Hanna Krall zawsze starała skupić się na historii jednej osoby, dokładnie ją opisać i jej emocje, a przez to pokazać całość wydarzeń, kontekst. W książce jest odniesienie od innego mistrza reportażu – Ryszarda Kapuścińskiego, który ma całkowicie odmienny styl   skupia się na procesach, na ukazaniu problemu w dużej skali. Jednakże Hanna Krall poprzez swoje skupienie na konkretnych bohaterach również w doskonały sposób potrafi dotrzeć do Czytelnika, zachęcić go do refleksji, zastanowienia nad tym, w jaki sposób by postąpił w podobnej sytuacji… Cytaty: „- Mówi się, że po terrorystycznym ataku 11 września 2001 świat stał się inny niż dot...

Katarzyna Miller, Monika Pawluczuk, „Być kobietą i nie zwariować”

Katarzyna Miller, Monika Pawluczuk, „Być kobietą i nie zwariować”, Warszawa O czym jest ta książka? Jest to zapis rozmów z przeprowadzonych terapii z kobietami, książka składa się z 6 rozdziałów, które są odzwierciedleniem kolejnych dni terapii. Kompilacja tego, co się zdarzyło naprawdę i tego, co jest wymyślone, przekoloryzowane lub rozbudowane na potrzeby książki. Kobiety występujące w książce nie istnieją, natomiast głównym celem tego poradnika (nie do końca zgadzam się z takim zakwalifikowaniem), było opisanie stylu pracy terapeutki Pani Katarzyny Miller. Moje wrażenia: Książka jest ciekawa, aczkolwiek nie zgadzam się z wszystkimi przedstawionymi w niej tezami. Autorki skupiają się na problemie nadmiernego zaangażowania większości kobiet w sprawy innych, co dzieje się kosztem ich czasu i energii. Faktycznie trudno się nie zgodzić z faktem, że kobiety często biorą sobie zbyt wiele obowiązków na głowę, niejednokrotnie jednak są do tego zmuszone przez życie. Doda...