Przejdź do głównej zawartości

Tym razem kulinarnie – wykwintne przystawki


PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI, WYDAWNICTWO PAPIRUS

Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować książkę z przepisami na przystawki. We wprowadzeniu możemy przeczytać o kulturze przyrządzania i spożywania posiłków we Włoszech. I tak dowiemy się, że we Włoszech bardzo dużą wagę przykłada się do kolejności podawania dań. Jedzenie jest dla Włochów ważnym punktem dnia i okazją do spotkań rodzinnych i towarzyskich. Antipasti – czyli małe przekąski są istotnym elementem kuchni włoskiej (i nie tylko). Na kolejnych stronach dowiemy się jakie produkty są najczęściej używane do przygotowania antipasti.

I od razu zaznaczam – nie są to przystawki dla typowego studenta. Nadają się raczej na kolację we dwoje albo na rodzinne przyjęcie, jeśli chcemy olśnić gości. Ich przygotowanie nie jest trudne ani czasochłonne, ale składniki należą do tych z górnej półki. W książce znajdziecie m. in. przepis na burger indyczy z sosem pomarańczowym, awokado z kremem szynkowym, placki serowe, szneki z mięsem i serem, szparagi zawijane w szynkę z twarogiem ziołowym, szynka z figami i inne. 

Wypróbowałam jeden z przepisów, który Wam zaprezentuję:

Bagietka z jajecznicą krabową (Przekąski i przystawki, wydawnictwo PAPIRUS, s. 32)


Składniki na 4 porcje:

250 g mięsa z krabów lub krewetek
Sok z 1 cytryny
2 – 3 łyżki masła
1 szalotka
6 jajek
3 – 4 łyżki słodkiej śmietany
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Pieprz kajeński
1 pęczek koperku
1 długa bułka/ bagietka
Masło do posmarowania
Świeżo starty chrzan

1.      Kraby lub krewetki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić sokiem z cytryny i wstawić na chwilę do lodówki do naciągnięcia.
2.      Rozgrzać masło na patelni i zeszklić posiekaną szalotkę.
3.      Do zeszklonej szalotki dodać kraby/ krewetki i przez chwilę dusić dalej.
4.     Jajka rozmącić ze śmietaną, mocno doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i pieprzem kajeńskim.
5.     Dodać drobno posiekany koper i taką masę jajeczno – śmietanową dodać do krabów/ krewetek. Cały czas mieszać, poczekać aż się zetnie.
6.     Długą bułkę/ bagietkę przepołowić, posmarować masłem, obłożyć jajecznicą krabową, posypać świeżo startym chrzanem.
7.     Talerz można udekorować gałązkami koperku.

Wiem, że to kulinarne barbarzyństwo, ale zastąpiłam krewetki paluszkami krabowymi. Poszłam na skróty również z chrzanem. Zamiast koperku dodałam szczypiorek (bardziej odpowiada mi jego smak). Ale mimo to potrawa wyszła rewelacyjnie! Smak mnie zaskoczył i to połączenie również. Chrupiąca bagietka niezwykle dobrze łączy się z jajecznicą. Jedyną wadą tej przekąski (właściwie jest to bardzo sycące i można się tym najeść, jeśli ktoś woli małe porcje) było to, że jajecznica bardzo łatwo spadała z bagietki. Dekoracja jest oczywiście dowolna i można zrobić na talerzu fantazyjne dzieło, jeśli lubicie ładnie podawać potrawy. Oczywiście zachęcam Was do samodzielnego eksperymentowania i zamieniania składników. Mogą wyjść z tego rewelacyjne specjały.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

„Lato bez mężczyzn”

SIRI HUSTVEDT, „LATO BEZ MĘŻCZYZN”, WARSZAWA 2014 Niestety dzisiaj niepochlebna recenzja znajdzie się na moim blogu. Przeczytałam tę książkę tylko dlatego, że byłam w podróży i nie miałam nic innego do czytania. Okładka w bibliotece zachęciła mnie bardzo – „Zabawna, poruszająca i błyskotliwa(…)”. Niestety nie pośmiałam się, a wręcz przeciwnie – byłam zniesmaczona. Spodziewałam się w miarę lekkiej historii (na co wskazywała między innymi grubość książki i projekt okładki, który nasuwał skojarzenie z leniwym i powolnym odpoczynkiem na łonie przyrody). Niestety wielkie było moje rozczarowanie. Główna bohaterka Mia zostaje porzucona przez męża, który odchodzi do młodszej kobiety. Przekreśla 30 lat małżeństwa i po prostu ją zostawia. Mia musi jakoś poskładać swój wewnętrzny świat, który po zdradzie runął jak domek z kart. Powraca w rodzinne strony, do małego miasteczka i tam prowadzi wakacyjny fakultet z poezji i pisania. Jej słuchaczkami i uczestniczkami warsztatów jest grupka...

Jacek Antczak, „Reporterka. Rozmowy z Hanną Krall”, Warszawa 2015

Jacek Antczak, „Reporterka. Rozmowy z Hanną Krall”, Warszawa 2015 Ta książka to niesamowita historia wspaniałej, wielokrotnie nagradzanej pisarki i dziennikarki. Zebrane z różnych źródeł wywiady, rozmowy, cytaty, urywki – to wszystko tworzy spójny i bogaty obraz. Każdy reporter ma swój własny warsztat, system pokazywania prawdy. Hanna Krall zawsze starała skupić się na historii jednej osoby, dokładnie ją opisać i jej emocje, a przez to pokazać całość wydarzeń, kontekst. W książce jest odniesienie od innego mistrza reportażu – Ryszarda Kapuścińskiego, który ma całkowicie odmienny styl   skupia się na procesach, na ukazaniu problemu w dużej skali. Jednakże Hanna Krall poprzez swoje skupienie na konkretnych bohaterach również w doskonały sposób potrafi dotrzeć do Czytelnika, zachęcić go do refleksji, zastanowienia nad tym, w jaki sposób by postąpił w podobnej sytuacji… Cytaty: „- Mówi się, że po terrorystycznym ataku 11 września 2001 świat stał się inny niż dot...

Wpis gościnny - Marta o "Karuzeli z Madonnami"

RACZEK TOMASZ, „KARUZELA Z MADONNAMI”, WARSZAWA 2003,           Po raz kolejny prezentuję Wam na blogu recenzję Marty. Tym razem nie jest to książka historyczna. Marta recenzuje zbiór wywiadów/ historii/krótkich opowieści znanego dziennikarza. Zapraszam do lektury J . O czym jest ta książka? Zastanawiałam się  skąd w życiu Pana Tomasza Raczka aż 57 kobiet i jakie role w nim odegrały? Jak znalazł każdej z nich należną jej przestrzeń? To 57 portretów wybitnych kobiet ze świata kultury, które swoją charyzmą potrafiły w nim zaistnieć. Należą do nich aktorki, dziennikarki, piosenkarki… Bardzo podoba mi się sposób ich kreacji. Umiejętność zadawania pytań, prowadzenie rozmowy lub tworzenie intrygującego portretu (nawet bez niej), stanowią plastyczny materiał dla czytelniczej wyobraźni. Doceniam w tych wywiadach możliwość poznania tych kobiet od strony zarówno zawodowej jak i prywatnej. Mam na myśli ich refleksje na różn...